Monday, August 4, 2008

RESIPI TERBARU UNTUK PERMINAT RADIO IKIM

TAU FOO FAH
Penyediaan : 20 orang

600g Kacang Soya - di rendam selama 8 jam
3 lit Air
3 S/Makan Tepung Jagung
1/2 S/kecil Serbuk Sek koh

SIRAP AIR GULA
600g Gula Pasir
3 cawan Air
1 helai Daun Pandan

Cara:
1. Basuh kacang soya yang telah di rendam dan toskan, kemudian kisar hingga halus.
2. Masukan air dan kacau hingga rata, kemudian tapis dengan kain jarang.
3. Masukan kedalam peruik , kemudian masak hingga mendidih.
4. Sementara itu bancuk serbuk sek koh , tepung jagung denga air. Masukan kedalam peruik dan kacau hingga sebati.
5. Siap angkat dari api dan tuang ke dalam bekas dan tutup rapat-rapat selama 1/2 jam.
6. Untuk membuat air sirap, masukan gula, air, daun pandan dan masak hingga mendidih.
7. Kemudian bolehlah di hidang dengan Tau Foo Fah.

SOS IKAN PARI BAKAR
2 cawan Air Asam Jawa
1 cawan Air
1 biji Air Limau nipis/ Lime Juice
3 biji Bawang Merah - hiris halus
3 s/makan Kicap Manis
2 biji Tomato - di buang biji dan hiris halus
2 biji Cili merah
1 s/makan Bunga Kantan ( Jika Perlu )- hiris Halus
1 s/ tea Belacan / di bakar
2 s/tea Sos Ikan Thai
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Masukan semua bahan-bahan kedalam mangkuk dan kacau hingga rata.

No comments: