Tuesday, August 12, 2008

SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK MEMBER IMG





IMG 9 MOTOR GANG,Harley group konvoi to Kluang Johor untuk merayai hari perkahwin hero yang paling Handsome dan paling muda ahli kelab INDEPENDENT IMG 9 MALAYSIA & SINGAPORE CAPTER. saya sekeluarga dan menwakili ahli kelab mendoakan semoga dipanjang jodoh, murah rezeki hingga ke anak cucu dan akhir hayat.





RESIPI: KAMBING PANGGANG UNTUK ADILFITRI ( Marinated roast whole Lamb )
Bahan-bahan:
18 kg/ sekor Kambing/Whole lamb - cleaned
30 ulas Bawang putih - di sumbat dalam isi daging kambing
200g Daun Pudina - di sumbat dalam perut daging kambing.


Bahan yang kisar/ Blended
200g Bawang Putih/ Garlic
100 g Bawang Merah/ Shallot
100 g Halia/ Ginger
600 ml Minyak Jagung/Corn oil
4 nos Jus lemon/ Lemon Juice
2 cup Serbuk kari daging/ meat Curry Powder
2 tbsp Serbuk Jintan Manis/ C
ummin Powder
3 tbsp Serbuk Lada hitam/Blackpepper powder
5 tbsp Serbuk Cili/ Paprika powder
2 cup Air
8 tbsp Serbuk Pati Daging / Beef stock powder
1/2 cup Gula/sugar
6 tbsp Garam secukup rasa/salt to taste

Cara:
1. Perap kambing dengan bahan yang kisar selama 8 jam, kemudian sumbat daun pudina, bawang putih dalam isi daging kambing.
2. Panaskan ketuhat pada suhu 160C dan panggang selama 2- 3 jam. sekiranya memanggang menguna bara arang, masa memanggang lebih kurang 4 jam.
3. Bolehlah dihidang dengan salad tomato dan timun.

METHOD:
1. Marinate the whole lamb with blended ingredients for 8 hour, meanwhile reheat the oven with
temperature 160c. Roasted in the oven for 2-3 hours.
2. Serve with tomato& cucumber salsa.

1 comment:

boxhousestudio said...

Selamat pengatin baru ...seronoknya konvoi dari kl...faizal pun ada...

salam hormat
kak tun