Monday, August 18, 2008

RECIPE FOR MONTH OF RAMADAN


Semalam saya mendapat jemputan daripada senior saya, siapalagi Chef Wan, Beliau menjadi Hos DALAM RANCANGAN MASAKAN SELERA RAMADAN BERSAMA CHEF WAN. Dalam program tersebut saya pamerkan dua resipi yang paling ringkas dan mudah untuk anda mencuba. Pastiikan sebelum mula memasak , basuh lah bahan-bahan mengikut amalan rasullulah dan niat yang baik-baik, Insyallah resipi ini akan dapat keberkatan.

RESIPI: AYAM GORENG MADRAS/ FRIED CHICKEN MADRAS
20 nos Kepak Ayam/ Chicken wing - cleaned
1 cawan/cup Perencah tepung goreng Adabi
1 cawan/cup Serbuk Kari daging/Meat curry powder
2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Manis/Cummin Powder
2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Putih /Fenel Powder
2 sudu makan/ tbsp Jintan Manis/ Whole dried cummin
1 cawan/cup Bawang Merah / Red Onion - di cincang halus/fined chopped
1 sudu makan/tbsp Bawang putih/garlic - di cincang/fined chopped
1 sudu makan/tbsp Halia/ ginger- di cincang/ fined chopped
4 sudu makan/tbsp Sos tiram/Oyster Sauce
3 sudu kecil/tsp Sugar
1/2 cawan/cup Air/water
1 cawan/cup Minyak Masak/Cooking Oil
Garam secukup rasa/ salt to taste
3 lit Minyak/cooking oil - untuk mengoreng/ for deepfry.

Cara/ method:
1. Masukan semua bahan dalam mangkuk dan perap kepak ayam selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
3. Hidang dengan sos cili.

English:
1. Combine all the ingredients in mixing bowl and marinate the chicken wing for 30 minutes.
2. Heat the cooking oil , then deepfry until golden brown.
3. Serve with cili sauce

No comments: