Thursday, November 17, 2011
RESIPI DARI MOROCCO
SEMASA CHEF BERADA DINEGARA INI, SEMPAT JUGA SAYA SINGGAH DI PASAR MAKAN MALAM YG TERKENAL YG TERLETAK DI MARRAKESH,BERANEKA JENIS MAKAN YG ENAK-ENAK ADA JUAL DISINI ANTARA NYA KEBAB,ANEKA JENIS SUP, NASI, BUBUR HARIRA. DISINI INGIN SAYA KONGSI BERSAMA RESIPI YANG RINGKAS DAN BERKHASIAT UNTUK ANDA.
Resipi: sup Harira
penyedian: 10 orang
masa: 30 minit
teknik : rebus
2 lit Air
300g Kacang kuda (chick peas) di rendam semalaman
500g Daging lembu - di potong dadu kecil
60g Bawang besar - di cincang halus
1 sudu kecil Saffron
200g Kacang Dal ( lentil)
100g Kacang merah
1 cawan Beras - di basuh berasingan
8 biji Tomato- dicincang halus tanpa biji
1 sudu makan - Tomato pes
1 sudu makan - Daun parsley - di cincang
1 sudu makan - Daun ketumbar - di cincang
2 sudu makan - garam
1 sudu makan - serbuk secukuprasa
Cara:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk dan rebus selama 30 minit hingga semua kekacang benar-benar empuk.
2. untuk memekat sup, Panaskan kuali , masukkan 3 sudu makan mentega dan 3 sudu makan tepung gandum , kacau hingga menjadi ketulan , kemudian masukkan kedalam sup yang mendidih, kacau hingga sup menjadi pekat.
3. Setelah siap bolehlah di hidang dengan hirisan lemon,buah kurma.
TIP: RESIPI INI SESUAI DIHIDANG DIWAKTU BULAN RAMADAN.
Resipi : Kambing Panggang casablanca
Penyediaan: 8 orang
Masa: 45 - 60 minit
Suhu kietuhar: 160C
teknik: Panggang dalam ketuhar
Bahan:
2.5kg Peha kambing - di potong dadu ( 4 inci)
150g Mentega ( Unsalted Butter)
100g Bawang besar - Di potong dadu
6 ulas Bawang putih - di titik
50g daun ketumbar- di potong kasar
1 sudu makan - Halia - di cincang
1 sudu makan - serbuk cili
1 sudu kecil - Saffron
2 biji - air limau nipis
100g Lobak merah - dipotong dadu
300g Ubi kentang - di potong wedges
2 sudu makan garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk secukup rasa
6 biji Tomato di potong wedges
Cara:
1. Cairkan mentega, masukkan kedalam loyang pembakar,kemudian masukkan semua bahan-bahan kedalam loyang kecuali tomato, dan perap selama 30 minit, sementara itu panaskan ketuhar pada tahap 160c.
2. Setelah ketuhar cukup panas, masukan kambing yg telah di perap tadi dan panggang selama 45 minit.
3. setelah daging kambing benar -benar lembut ( empuk), masukan tomato wedge dan daun parsley yang di cincang kasar.
4. Setelah siap untuk di hidang, hiaskan kambing panggang ini dengan hiris buah lemon,buah tomato dan boleh di hidang dengan minum panas seperti teh o" yang di campur daun pudina.
PETUA DI DAPUR: Semasa kita berada di dapur hendak bersikap lembut bersama pembantu mahu pun dengan anak-anak.kerana Rasulullah SAW bersada: "Sesungguhnya Allah taala itu lemah lembut dan suka kepada lemah lembut, serta memasak dengan jiwa yang murni, setiasa berzikir pada ilahi, nescaya setiap masakan yg bersih itu akan diproses menjadi darah yg suci makan andalah yang akan menlahir insan yg cemerlang dengan masak yang sedap lagi bersih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment