Thursday, September 15, 2011

3 RESIPI DI DAPUR BERSAMA RADIO IKIM

AYAM PANGGANG BEREMPAH
PENYEDIAAN : 4 ORANG
MASA: 25 MINIT - 30 MINIT
BAHAN:



1 ekor Ayam - di potong 8
3 sdm serbuk kari daging
1 sdm serbuk jintan manis
1 sdm serbuk jintan putih
1 sdm serbuk ketumbarj
8 labu Bawang putih - dititik
2 labu bawang besar - di potong 4
8 sdm minyak jagung
1/2 cawan air
2 batang lobak merah- dadu
1 batang celery - di potong dadu
500g Ubi kentang - di buang kulit - di potong dadupi
2 biji Air perahan limau nipis
2 sdm Gula
1/2 sdm serbuk perasa ayam
1 atau 2sdm Garam secukup rasa

Cara:
1. Bancuh serbuk kari daging, jintan manis, jintan putih, ketumbar bersama air dan minyak jagung , kacau hingga sebati didalam mangkuk besar.
2. Kemudian masukan semua bahan-bahan yang lain, perap potongan ayam selama 30 - 40 minit
3. Panaskan ketuhar pada tahap suhu 170 c dan panggang selama 25 - 30 minit bergantung pada saiz isi ayam.


RESIPI: 2 COLESLAW
PENYEDIAAN 4 ORANG

1/2 biji kobis putih - di hiris halus
1 batang Lobak merah - dibuang kulit - di mayang halus
1/2 biji Perahan air lemon
1 sdm Kismis jika perlu
1/2 cawan Mayonaise
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Masaukan semua bahan-bahan kedalam mangkuk dan gaul hingga rata.



RESIPI 3: PUDING GULA HALUS
PENYEDIAAN:2 ORANG
MASA : 20 MINIT
SUHU KETUHAR: 170c

2 cawan susu cair uht
3 biji telur
4 sdm Gula pasir
1/2 sdk Perasa vanila _ Esen vanilla

utk gula halus
5 sdm Gula pasir
1/2 cawan air


Cara:
1. untuk membuat gula hangus, masukkan gula kedalam Kuali nipis ( Frying pan),kemudian masukkan sedikit air, kacau hingga gula bertukar warna kuning kemasan , angkat dan tuang di dalam 4 cawan yang tahan panas.
2. Sementara itu panaskan ketuhar pada tahap suhu 170 c.
3. Pecahkan telur kedalam mangkuk,masukan gula dan pukul hingga gula kembang kemudian masukan susu, esan vanilla dan kacau hingga sebati.
4. Tuang kedalam cawan yang berisi gula hangu.
5. Letak kedalam dulang pembakar ( baking Tray) kemudian tuang sedikit air suam kedalam tulang tersebut.
6. Masukan kedalam ketuhar dan bakar selama 20-30 minit.
7. setelah siap bolehlah di hias dengan buah-buahan cocktail.

No comments: