Tuesday, March 8, 2011
MENU RINGKAS DAN SEDAP
Untuk menjadi seorang chef berjaya didunia dan akhirat yang penting seseorang itu harus lah mempunyai minat yang mendalam. Orang yang bodoh tetapi rajin berusaha ia akan berjaya manakala orang yang ada PH atau degree sekali pun bila malas dia kan ketinggalan.
" MINAT SAYA UNTUK MENJADI SEORANG CHEF BERMULA SEJAK KECIL LAGI.SAYA SEDAR KERJAYA ITU AMAT BAIK DARI SEGI AGAMA KERANA SUMBER MASAKAN YANG SEGAR AKAN MENJADI SESEORANG ITU SIHAT DAN GEMBIRA, SETERUS DAPAT BERAMAL IBADAH KEPADA ALLAH.INI KERANA MAKANAN YANG BERZAT LAGI BERSIH MEMBANTU KITA MENJADI SIHAT DAN SEGAR"
Untuk mendapat petua- petua manjadi seorang chef yang berjaya. Anda boleh dapat buku chef betajuk'DUNIA MASAKAN CHEF SABRI'
RESIPI RINGKAS: POACHED PRAWN WITH ASIAN COCKTAIL SAUCE
PENYEDIAAN: 4 orang
masa: 20 minit
bahan:
16 ekor udang harimau segar - di rebus dan buat kulitnya
1 biji manga - di hiris nipi seperti dalam gambar
1 biji timun hijau jepun - hiris nipis
1 biji buah lemon - dipotong wedges
SOS COCKTAIL
1 cwn Mayonnaise
4 sdm Sos cili
2 sdm sos tomato
1 sdm jus oren
1 sdm jus manga
sedikit air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Untuk membuat sos cocktail masukan semua bahan-bahan kedalam mangkuk dan kacau hingga rata.
2. Susun bahan-bahan seperti di dalam gambar kemudian dihidang dengan cocktail sauce.
selamat mencuba sekira nya anda perlukan bantuan untuk menganjur bengkel masakan, ceramah, food stylist, membuak restoran, vvip catering sila hubungi PA chef.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
wahh...mcm pernah tgk gambar ni chef...sedap sekali...he..he.. -gap
Post a Comment