Sunday, March 27, 2011

LEARN TO COOK WITH MASTER CHEF SABRI HASSAN






To get a tittle chef is not so easy like a magic, most important to must learn. One top chef respected in the world as said, " you don't really know how to cook a dish until you have done it a thousand times".
There is no substitute for years of experience. Studying cooking principles in books and schools can get your career off to running start. You may learn more about basic cooking theories from your chef instructors than you could in several years of working your way up from washing vegetables. But if you to become an accomplished cook, you need practice,practice and more practice. A diploma will not make you a chef.

Untuk bergelar seorang chef bukannya semudah seperti silap mata, tapi yang penting anda kena benar-benar minat dan rajin berusaha. seorang yang terkenal di dunia pernah berkata" sekira anda tidak mahir memasak anda kena rajin mencuba beribu kali hingga masak anda menjadi benar-benar sedap". Belajar di sekolah memasak atau kolej hanya permula untuk anda belajar memasak. Anda lebih banyak belajar asas memasak dari seorang chef yang menpunyai pengalaman dari mula membasuh sayuran kemudian barulah anda diberi kepercayaan memasak. Untuk mendapat kepunjian dari seorang chef yang berpengalaman anda perlu berlatih, berlatih, berlatih dan berlatih berkali hingga anda benar yakin. Diploma belum tentu anda akan berjaya menjadi seorang chef yang penting kena rajin berusaha. ingat pesan chef bukan senang nak jadi senang dan bukan susah nak jadi susah, rajin -rajin dan berdoa pada Allah.

PHOTO FROM 3DAYS CULINARY WORKSHOP WITH MASTER CHEF SABRI HASSAN
SUBJECT ON:
1. HYGIENE & SANITATION.
2. KITCHEN SAFETY
3. BASIC COOKING METHOD
4. INTERNATIONAL CUISINE- HANDS ON PRACTICAL COOKING
5. FRUIT & VEGETABLES CARVING AS A GARNISHES .

Chef doakan kepada anak-anak murid berjaya menjadi seorang chef yang disegani dan berbakti kepada negara.

No comments: