Chef berkongsi resipi yang mana resipi ini sesuai di masak untuk anak-anak , insyallah mereka akan cemerlang dan cergas. Semasa chef mengembara di timur tengah, burung merpati merupa resipi yang istemewa . di percayai resipi ini sangat baik untuk kecergas minda kanak-kanak dan orang dewasa.
resipi : Sup burung merpati berempah
penyediaan: 4 orang
Masa: 30 minit
Bahan:
4 ekor Burung merpati - di bersih dan di potong 4
4 lit Air
2 sudu Minyak masak ( Sudu Makan )
1 ulas Bawang putih - di hiris nipis
1/2 inci Halia - di mayang halus
1 ulas Bawang besar di potong dadu
1pkt serbuk perencah sup - Adabi
1 Sup bujut adabi
30g Lobak merah - di potong dadu
30 g celery - di buang kulit dan di potong dadu
20g Kismis
80g Ubi kentang
2 kuib serbuk perasa ayam
1 biji Air perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Cara:
1. Bancuh serbuk perencah sup dengan sedikit air.
2, Panas periuk , kemudian masukan minyak , bawang putih, halia dan kacau hingga naik bau.
3. Mas.ukan bancuh perencah sup dan kacau hingga pecah minyak
4. Masukan air, burung merpati dan bahan-bahan yang lain.
5. Biar hingga mendidik selama 20 - 30 minit.
6. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan bawang goreng
Monday, August 23, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment