Monday, April 28, 2008

TIP MASAKAN

Cara memilih ikan yang segar:
1. Pastikan isi ikan kejar dan keras.
2. Isi ikan bersinar dan berkilat.
3. Insang berwarna merah.
4. Mata yang jernih dan bersinar.
5. Tidak berbau.

Cara menyimpan/masak ikan:
1. Bersih seperti buang sisik,perut ikan dan di simpan dalam bekas plastis dan di bekukan.
2. Di letakan di atas permukaan ais batu, boleh bertahan sekurang 3 hari.
3. Untuk ikan air tawar, menghilang bau hayir, hendaklah di basuh dengan air beras yang telah di tumbuk dan di campur dengan air asam.
4. Untuk masakan kukus atau bakar, pasti beli ikan yang segar.
5. Ikan dingin beku sesuai untuk masakan jenis bersambal,berkuah seperti kari.
6. Untuk mengelakkan kari atau kuah mudah rosak, pasti masukan sedikit perahan air limau nipis pada masakan anda.

No comments: