Penyediaan : 4 orang
Masa penyediaan: 20 minit
Bahan:
800g Daging Batang Penang - di potong dadu
20 g Bawang Putih - di cincang
8 sm Minyak Masak
60 g Bawang merah - di cincang
500ml Sos daging perang
30 g Lada Hitam - di kisar
80g Mentega tanpa garam
100 ml Susu sejat Penuh krim
400g Ubi kentang - di rebus
Garam dan gula secukup rasa
Hiasan: Daun Pudina dan Daun Parsley di cincang
Prosese kerja:
1. Panaskan minyak masak dan masukan bawang kecil, bawang putih, kacau hingga niak bau
2. Masukan lada hitam , daging dan kacau hingga rata.
3. Masukan sos perang daging dan kacau hingga mendidih.
4. biar renih selama 10 minit hingga daging empuk.
5. Masukan ubi kentang dan kacau selama 4 minit lagi.
6. Akhir sekali masukan, susu, mentega,garam, gula dan kacau hingga sos menjadi sos bersinar.
7. Siap untuk di hidang hias dengam daun pudina dan daun parsley.
Masa penyediaan: 20 minit
Bahan:
800g Daging Batang Penang - di potong dadu
20 g Bawang Putih - di cincang
8 sm Minyak Masak
60 g Bawang merah - di cincang
500ml Sos daging perang
30 g Lada Hitam - di kisar
80g Mentega tanpa garam
100 ml Susu sejat Penuh krim
400g Ubi kentang - di rebus
Garam dan gula secukup rasa
Hiasan: Daun Pudina dan Daun Parsley di cincang
Prosese kerja:
1. Panaskan minyak masak dan masukan bawang kecil, bawang putih, kacau hingga niak bau
2. Masukan lada hitam , daging dan kacau hingga rata.
3. Masukan sos perang daging dan kacau hingga mendidih.
4. biar renih selama 10 minit hingga daging empuk.
5. Masukan ubi kentang dan kacau selama 4 minit lagi.
6. Akhir sekali masukan, susu, mentega,garam, gula dan kacau hingga sos menjadi sos bersinar.
7. Siap untuk di hidang hias dengam daun pudina dan daun parsley.
No comments:
Post a Comment