Monday, April 28, 2008

IMPIAN MENJADI KENYATAANSaya belajar memasak sejak umur 9 tahun menbantu ibu buat kuih untuk dibawah kesekolah, maklum masa tu kena jual kuih. waktu cuti sekolah saya ke Pantai Remis, menbantu datuk di warong kedai kopi jam 5 pagi nak kena bangun masak masi lemak untuk jual kepada nelayan nak turun ke laut.

Kita pandekkan cerita...waktu tingakatan 4 arwah Abah saya dapat buka restoran Warong Pak Hassan di Kemunting, Masa tu saya menbantu ibu buat roti canai, tak tau nak tebar terpaksa pakai talam besar.. tapi jadi juga....lah. Selepas pada tahun 1982, Abah dapat tender kanten di Kem Lapang terbang Sungai Petani.. rotin sama juga waktu pagi dah bangun pegi pasar beli bahan masakan.. selepas 1 tahun dapat buka Hassan mini restoran di Kem Lapangan terbang,Sungai Petani, saya nak jual Tomyam tak tahu nak buat, jadi pada mulanya saya rasa semua tomyam kat pasar malam, lalu balek saya beli bahan...cuba buat...alhamdulilah menjadi...dari situnya datang minat nak jadi chef.

Di zaman persekolah saya suka akan pakaian beseragam seperti Polis dan Tentera...maklumlah abah memang displin anak combatlah....di sekolah saya berpangkat kopral dalam kadek polis di raja malaysia, Lepas 2 tahun pegi interview nak jadi polis..alamak tak cukup tinggi...lepas tu saya fikir balek...jadi chef memang cukup tinggi,,,sebab topi chef dah tinggi lebih 1 kali. Pada 1985 saya pegi interview di Uitm shah Alam.....dapat di tawar dalam bidang yang saya minati.

Jadi pendek cerita saya menimba ilmu di Uitm shah Alam, Selepas itu saya dapat tawaran kerana best student,, dapat belajar di Hilton group. Alamak memang mencabar hari kena marah dengan mat salleh,,dari German, Austria, Italy, Belanda...kerja masuk kul 6,00am balik 1.00pagi. Tapi nasib baik saya anak combat boleh tahan lasak, Tahun pertama tidak dibenar masak cuma potong ayam, cucu dapur, chiller, frezzer, kupas bawang,,, tapi dengan minat bersungguh,,,i work smart dont work hard cerita ini biarlah rahsia...kalau anda nak tahu boleh cal saya.

Masa itu bos saya dah pakai Kawasaki Ninja 1,100cc, nanti kau dan bos besar dari switzerland dah ada Pingat Chain de rotisseurs. Nanti kau saya mesti dapat juga, jadi saya simpan cita- cita nak jadi macam mat salleh tu. Saya belajar sungguh tak kira masa..lagi bujang balek lambat siapa nak tanya, akhirnya saya dapat juga Pakai Harley David dan Pingat Chain de rotisseurs.

Dari tahun 1988 hingga 2004 saya tak pernah mis menyertai pertandingan memasak di peringkat kebangsaan dan dunia. Pada tahun 1992 saya dapat kumpul 8 pingat emas, 15 pingat perak, 15 pingat gangsa dalam kategari Ukiran Ais, Ukiran Mentega, Eastern cookery dan western. Pada tahun 1994 satu di anegerah "most outstanding chef award " dari persatuan juru masaka malaysia. Pada 1992 dan 1994 saya terpilih untuk wakil negara ke pertandingan masak dunia di Singapura ( salon Culinaire ) berjaya harun nama negara.

Kalau nak cerita 10 muka pun belum tentu habis: jadi sekali lagi saya shortcut cerita ni.
Anugerah yang terima atau impian menjadi kenyataan :
1. 1996 saya dapat anugerah Chain de Rotisseurs award dari Perancis.
2. 1994 saya terpilih menjadi juri for The Golden Chef and inter chef Competition.
3. 2001 saya di jemput menjadi juri dalam apa gua pertandingan yang di anjur oleh CAM.
4, 2001 saat yang tak a saya lupakan terpilih menjadi pengurus pasukan ke pertandingan masa dunia di Vienne Austria..Pertama kali team kami 100% orang malaysia yang dulu mat salleh.
Saya, Chef kader, Chef Zubir, Chef Zainuddin, Chef Mozart, Chef Alvin, Chef Jeffery, Chef Nazri berjaya meharum nama negara dengan mendapat 2 pingat emas terbaik, 5 pingkat emas,5 pingat perak,2 pingat gangsa , the dream team dapat ketiga selepas Swiss dan isreal.

5. 2002 rezeki melimpah- limpah dapat jadi host rancangan masakan TV3 " Saji Bistari bersama somaly. Seterus sekali pasukan the Dream wakil negara ke pertandingan dunia Culinary World Cup di luxembourg. Pertama kali dalam sejarah nama Malaysia dalam Carta Dunia.
6. 2002 juga saya di anugerah Best Chef Of The Year dan saya dilantik oleh kementerian manjadi paker negara untuk Culinary and art.
7. 2002-2003 saya terpilih menjadi pakar negara untuk menjadi juri di pertandingan masak dunia " Culinary World skill" competition di St Gallen Switzerland, dan Hanoi Vietnam.

8. 2002- 2005 sepanjang 2 tahun saya di tugas untuk menganjur sebarang pertandingan memasak seperti Golden chef Hat, Junior Chef, Chocolate carving, Ice Carving, JohanKemahiran Malaysia, Malaysia truly asean cuisine dan lain- lain lagi.
9. 2006 sekali saya dapat tawaran untuk menjadi Host di Rancangan TV2 " Inspirasi koko"

10. 2007 - Saya mendapat anugerah The bess Creative menu and Chef for Malaysia truly Asia award.

Itulah sedikit sebanyak cerita yang saya boleh berkongsi bersama anda, Cerita ini bukan untuk menunjuk- nunjuk tetapi sekadar menberi semangat kepada anak muda yang ingin ikut jejak saya. Allah itu maha adil kalau kita lemah dalam bidang akedemi, ada satu lagi bidang yang bukab semua orang boleh buat...iaitu bidang kemahiran,,,Faham lah semua bidang chef Darjatnya memang tinggi di sisi allah. Kalau kita masak dengan iklas, sesiapa yang merasa masakan ianya pasti gembira, boleh hidup sihat, beramal, panjang umur dan ganjaran yang allah berikan kepada chef,,,,ada rezeki dan berkatan. Kalau berjaya ilmu jangan kedekut,,,kita harus k0ngsi bersama barulah mendapat keberkata. Cerita ini adalah benar berdasar pengalaman saya selama 25 tahun. Petua kejayaan adalah bersedekah...ilmu tidak boleh di beli dengan wang ringgit yang penting kita kena minat. Kejayaan juga sudah tentu dengan berkat doa ibu, kedua mertua dan yang paling menberi semangat isteri dan anak-anak saya.

1 comment:

boxhousestudio said...

Assalamualaikum Chef Sabri

Tahniah yang tidak terhingga Boxhousestudio ucapkan dan akan ingat segala pesanan yang diberikan...semoga semua umat Islam akan beruntung di dunia dan juga beruntung di akhirat... amin yarabballallamin....Terima Kasih Allah ....Alhamdulillah....

salam hormat dari

Kak Tun
http://boxhousestudio.fotopages.com