Thursday, August 9, 2012




Rasa Nusantara membawa saya menjelejah seluruh Malaysia bermula dari Selantan Johor terus jelajah ke Pantai Timur, barat hingga ke utara untuk mencari Resipi-resipi Nusantara yang cukup terkenal di Malaysia.
Antara resipi yang saya nak kongsi bersama.
Daging goreng Hitam Manis
Penyediaan: 4 orang
Masa: 30 minit
Bahan:
600g           Daging Batang Pinang di Hiris Nipis
3 sdm         Minyak Masak
1 sdm         Bawang merah di hiris
1/2 inci       Halia - dipotong Mayang
1 ulas         Bawang Putih - di hiris
1 sdm         Serbuk ketumbar
1/2 sdm       Serbuk jintan putih
1/2 sdm      Serbuk kari daging
2 cawan     air
5 sdm        Kicap Manis
1 sdm        Kicap pekat
1sd tea      Serbuk perasa ayam
 Cara:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak, bawang putih, bawang merah, halia dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan daging dan kacau hingga separuh masak.
3. Masuk serbuk kari rempah ratus kacau hingga rata.
4. Masukan air dan bahan-bahan lain, masak biar renih hingga daging empuk
5 siap dihidang, hias dengan bawang goreng.                

No comments: