Monday, March 7, 2011

BENGKEL MASAKAN BERSAMA CHEF SABRI -MSU





Pada 28 feb 2011, Chef dijemput oleh Head of Culinary Chef Rahman untuk mengadakan bengkel sehari bersama pelajar-pelajar MSU untuk berkongsi ilmu teknik-teknik kemahiran memasak sebelum menceburi diri dalam pertandingan memasaka peringkat PKM, MYSKILL. SALON CULINAIRE hinggalah ke peringkat antarabangsa.

TOPIK UTAMA YANG DI AJAR:

A. MEMLUKIS
B. PERANCANGAN MENU
C. PHOTO SHOOT
D. CHECKLIST MIS EN PLACE
E. KITCHEN SAFETY & HYGIENE
F. COLOR
G. JUDGING

Semasa bersama pelajar , chef memberi tunjuk ajar bagaimana membuat perancangan dan menu pilihan yang betul termasuk susun cara masakan yang telah siap di atas pingan putih, cara membahagi masa semasa berada di dalam dapur pertandingan,cara hiasan diatas masakan yang telah sedia untuk di hidang kepada para juri. Teknik asas masakan yang ringkas,value for money dan peranan warna semasa menyusun masakan di atas pinggan putih.

Pada mana-mana kolej atau pusat academy masakan yang ingin menjemput chef sila hubungi pn Ema - 019-3974978

No comments: