Tuesday, August 24, 2010

TEMPAHAN BISKUT RAYA KUIH RAYA


TIP: Untuk menghasilkan biskut raya yang berkualiti tinggi pasti resipinya tanpa mengunakan telur kerana telur akan menyebab bau tengit. Bahan-bahan yang di gunakan mesti berkualiti tinggi seperti menguna mentega, serbuk susu, serbuk almond, coklat emalco dan lain- lain lagi. Pastikan ketuhar mesti cukup panas kalau tidak biskut mudah rosak. untuk di simpan dalam bekas kaca pastikan biskut sejuk dahulu kemudian barulah di simpan dalam bekas kaca. Sekiranya biskut terlalu keras maka kurangkan bancuhan tepung. sekiranya coklat terlalu pahit kurang serbuk koko. mudah je kan yang penting pasti mula dengan bismillah dan dapur mesti bersih barulah kita masak dengan tenang insyallah biskut yang di adun akan menjadi. tapi kalau tak sempat nak buat ,anda boleh order saja dari puan ema : 019-3974978

Resipi : Coklat Cookies ( Chocolate chips cookies )
Penyediaan: 50 keping
suhu ketuhar: 140 C
masa: 20- 25 minit

Bahan:
250 g mentega ( Unsalted Butter)
4 sdm Gula kastor ( Sugar)
2 sdm Gula perang - ( Brown sugar )
2 sdm Serbuk almond ( Almond powder )
4 sdm Serbuk koko ( Cocoa powder)
1 sdm Tepung Jagung ( Corn flour )
4 sdm Coklat chip ( Chocolate chip )
2 cawan tepung gandum ( White flour )
2 sdm Badan di cincang ( Almond chopped)
Cara:
1. Pukul gula dengan mentega hingga kembang.
2. Kemudian masukan bahan-bahan lain satu persatu - persatu.
3. Kacau hingga rata , kemudian dengan menguna sudu tekap di atas dulang pembakar mengikut citarasa bentuk yang anda ingin buat.
4. Masukan kedalam ketuhar dan bakar selama 20 - 25 minit.

Untuk pesanan : menu seperti berikut:
1. Royal chocolate cheese RM 26.00
2. London Almond RM 26.00
3. Pineapple tart RM 26.00
4. Butter cookies RM 26.00
5. Makmur Kurma RM 26.00
6. Mazola RM 26.00
7. Oat with Walnut RM 26.00
8. Choc pistachio RM 30.00
9. Cheese Pistachio RM 32.00
10. Choc Cornflake RM 26.00
11. Pistachio Mocha RM 30.00

Harga tidak termasuk kos penghantaran:

Lepas raya yang nak rasa masakan kambing panggang dari timur tengah boleh order dari chef.
Terima kasih semoga mendapat rahmat dan berkat .

No comments: