Masakan Malaysia cukup istemewa, baru-baru saya jelalah ke Borneo dalam program masakan TVi untuk bulan Ramadhan,Saya mengembara dengan mengunakan 4x4 Toyato Hulux, memang mencabar untuk mencari resipi-resipi rasa Borneo. Disini saya ingin berkongsi resipi yang ringkas. Ayam Goreng Nabalu.
Bahan:
600g Isi Ayam di potong dadu
4 sdm Minyak Masak
1 ulas Bawang putih - dipotong mayang
1 ulas Halia - dipotong mayang
1 ulas Bawang besar - dipotong dadu
6 biji Cili kering - dipotong kasar
1 sdm Sos tiram
4 sdm Kicap manis
2 sdm Kicap Masin
Garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan kuali, masukkan bawang putih, halia, isi ayam dan kacau hingga ayam separuh masak.
2. Masukan sos tiram, kicap dan kacau hiingga rata.
3. Masukkan bawang besar dan cili kering
4. Akhir sekali masukan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidang hias dengan hirisan daun bawang.
No comments:
Post a Comment