Thursday, August 9, 2012

RASA BORNEO






M
Masakan Malaysia cukup istemewa, baru-baru saya jelalah ke Borneo dalam program masakan TVi untuk bulan Ramadhan,Saya mengembara dengan mengunakan 4x4 Toyato Hulux, memang mencabar untuk mencari resipi-resipi rasa Borneo. Disini saya ingin berkongsi resipi yang ringkas. Ayam Goreng Nabalu.

Bahan:
600g      Isi Ayam di potong dadu
4 sdm     Minyak Masak
1 ulas      Bawang putih - dipotong mayang
1 ulas      Halia - dipotong mayang
1 ulas      Bawang besar - dipotong dadu
6 biji       Cili kering - dipotong kasar
1 sdm     Sos tiram
4 sdm     Kicap manis
2 sdm      Kicap Masin
               Garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan kuali, masukkan bawang putih, halia, isi ayam dan kacau hingga ayam separuh masak.
2. Masukan sos tiram, kicap dan kacau hiingga rata.
3. Masukkan bawang besar dan cili kering
4. Akhir sekali masukan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidang hias dengan hirisan daun bawang.

No comments: